Onderscheidend vermogen, het is zo’n mooie term die momenteel weer erg populair is. Zo nu en dan komen er termen boven drijven die we of als containerbegrip zien en/of waar we concreet weinig mee kunnen. Maar in manegerial taal staat het flitsend. Welnu, onderscheidend vermogen is er zo een waar je als ondernemer mogelijk concreet wél wat mee kunt.
Nederland ondernemersland
In een ondernemend land als Nederland, waar altijd wel iemand een kans ziet om ergens geld mee te verdienen, is het niet altijd even gemakkelijk het ondernemershoofd boven water te houden. De concurrentie is vaak moordend en als je iets op de markt wil brengen, dan is de kans zomaar aanwezig dat iemand anders iets enigszins vergelijkbaars heeft. Zeker als je bedrijf ook je passie is, dan kan dit in eerste instantie behoorlijk deprimerend werken. De spoeling lijkt dunner te worden en dan komt onderscheidend vermogen om de hoek.
Je kunt wel zeggen realistisch naar je product te kijken, maar is dat ook zo? Ik sprak laatst een potentiële nieuwe klant. Een vrouw die al jaren in het coachingsvak zit en de tijd rijp vond om dit vanuit haar eigen bedrijf te gaan doen. Waarom ook niet, een vakvrouw! In het verleden kwamen haar interne klanten uiteraard via haar werkgever. Nu kan je nog zo’n tevreden interne klanten hebben, het wordt anders als je het in je eentje gaat doen. Als ondernemer moet je immers je eigen klanten werven. Zeker als je niet in een nichemarkt zit, is onderscheidend zijn dan een absolute must.
Coach als vak kent geen bescherming en dat wil zeggen dat iedereen zich ‘coach’ mag noemen. Daarmee ook gezegd dat er in dit vak zeker ook wat minder gekwalificeerde concullega’s rondlopen. Ga er maar aanstaan als potentiële nieuwe klant. Je moet je door het woud van coaches wurmen om degene vinden die je het meest aanspreekt.
Het ontwerp als verlengde van je onderscheidend vermogen
Weten wat je onderscheidend maakt is een, dit over de bühne krijgen is een ander verhaal. Daar kan ik dan weer een rol spelen. Voor mijn ontwerp heb ik veel aan het kunnen benoemen van je onderscheidend vermogen. Het ontwerp moet een verlengde zijn van je onderneming. Dat maakt het in ieder geval wat gemakkelijker voor die potentiële klant om gericht te kunnen zoeken én te vinden. Een goed beginpunt is altijd: “Waarom zou die potentiële nieuwe klant nou voor jou moeten kiezen?”
Gelukkig heb ik veel klanten die dit proces al veel eerder doorlopen hebben en sluit het naadloos aan bij mijn vraagstelling. Helaas, bij deze zelfstandige coach in spe bleek het niet het geval. Termen als “ik ben goed in mijn vak” en “ik heb tevreden klanten” kunnen wel waar zijn, maar ja … daar koop je niet veel voor. Ook die klant zal zeggen “waaruit blijkt dat dan?” En dan ben je weer terug bij af.
Die belangrijke spiegel!
Als nieuwbakken zelfstandig ondernemer is het goed die exercitie eens te doorlopen, je potentiële klanten moeten het immers nog gaan ervaren. Maar ja, ook voor de door de wol geverfde ondernemer kan het geen kwaad die spiegel eens voor te houden. Ik betrek het ook graag op mezelf. Ik zit ook al jaren in het vak, maar af en toe vind ik het toch zinvol mezelf als ondernemer eens kritisch aan te kijken. Heel verhelderend …. kan ik uit eigen ervaring vertellen!
Het bericht Onderscheidend vermogen toverwoord of realisme? verscheen eerst op Bureau Daan.